Powered By Blogger

joi, 28 aprilie 2011

Top 10 "chinezarii"

1. Praful de pusca
Ar fi fost descoperit din intamplare de alchimistii care lucrau la un elixir al tineretii. Culmea ironiei, inventia lor aduce moartea. Initial, praful de pusca era folosit numai la artificii si pentru semnalizare.
2. Busola
Chinezii au inventat busola, cand au folosit o roca magnetizata de trasnet pentru a afla incotro e sudul, considerat directie principala (asa cum in Europa avem nordul). In cultura chineza, hartile sunt desenate cu partea de sud in sus.
3. Hartia
Un chinez pe nume Cai Lun a inventat “prototipul” hartiei moderne. El a creat un amestec din fibre de lemn si apa, pe care l-a intins pe o panza si l-a presat. Materialul a absorbit apa, iar ceea ce a ramas semana cu o foaie de hartie scortoasa.
4. Pastele fainoase
Chinezii au luat, se pare, fata italienilor si arabilor cu vreo 2.000 de ani, in ceea ce priveste prepararea pastelor. Intr-o asezare veche din China, arheologii au descoperit un bol cu paste facute din mei. Pana in zilele noastre, chinezii fac paste din mei.
5. Roaba
A fost inventata de un general, in timpul dinastiei Han, in scopuri militare. Timp de cateva secole, chinezii au pastrat-o ca pe o “arma secreta”. Era buna atat pentru transport, cat si pentru aparare.
6. Seismograful
La inceputul secolului al II-lea, astronomul imperial Chang Heng a creat primul seismograf din lume: era un vas din bronz, decorat cu dragoni si broaste. In interior, vasul avea un pendul care se misca la cele mai mici vibratii si darama niste bile. Aceste bile cadeau din gurile dragonilor in cele ale broastelor si anuntau seismul.
7. Alcoolul
Recent, au fost descoperite in China vase de acum 9.000 de ani, cu urme de alcool, ceea ce demonstreaza ca poporul chinez stia sa prepare bautura inca de pe atunci.
8. Zmeul
In secolul al IV-lea i.Chr., un artist si un filosof au construit un zmeu in forma de pasare, iar inventia lor a prins rapid. Zmeul a fost folosit de chinezi ca sa pescuiasca fara barca, in razboaie ca sa arunce in tabara adversa praf de pusca sau ca mijloc de raspandire a unor mesaje.

9. Deltaplanul

De la zmeu pana la planor nu a mai fost decat un singur pas. E drept, le-a luat chinezilor 1.000 de ani sa faca acest pas, dar au reusit pana la urma sa construiasca un aparat de zbor suficient de mare si de aerodinamic incat sa sustina greutatea unui barbat de talie medie.
10. Matasea
Inca de acum 5.000 de ani, chinezii stiau cum sa obtina matasea. Au tinut secreta originea pretiosului material, pana cand cativa misionari europeni au pus mana pe gogosile de matase.
Amuzant a fost ca primul misionar care s-a dus in China sa desluseasca misterul a furat gogosi de matase si seminte de dud, dar la intoarcere a plantat din greseala viermii in pamant si a pus semintele de dud la uscat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu